Aalborg Akupunkturs Sundhedsblog

Aalborg Akupunkturs Sundhedsblog

Velkommen til Aalborg Akupunkturs Sundhedsblog

Bloggens hovedformål er, at give gode råd og anvisninger på en sund livsstil

Sundhed

KostPosted by Per Andersen Fri, January 17, 2014 10:41:38

Kost

Mad og drikkevare er ikke kun et spørgsmål om at stille sin sult og tørst. Hver gang du spiser eller drikker noget, har det betydning for hvordan din krop efterfølgende reagerer. Spiser du et tungt måltid, eller decideret junkfood vil du umiddelbart mærke at du bliver sløv og al din energi går med at fordøje maden. Børn der får sukker, bliver først hyperaktive, for så derefter at blive trætte. Et er hvad du føler umiddelbart efter et måltid mad, noget andet er, hvordan din krop på længere sigt reagerer på den kost som du spiser.

Der er i dag et virvar af kostråd og vejledninger. Nogle af dem kan have alvorlige følger og er direkte skadelige for dig på sigt. Nogle af disse kostråd giver for de flestes vedkommende hurtige resultater, med vægttab på op til flere kilo på en måned. Følger du en kost som hovedsagelig er baseret på proteiner og få kulhydrater, kan det medføre ødelæggelser på dine nyre og give nyresvigt og du kan udvikle knogleskørhed. Kroppen har brug for kulhydrater og proteiner i det rette forhold. Centralnervesystemet forbrænder 25% af de kulhydrater der bliver forbrændt i kroppen. Hjernen kan ikke umiddelbart omsætte fedt til sin energiforsyning, fedtet skal omsættes til sukker og det giver et biprodukt, som hedder ketonstoffer. Ketonstoffer dannes i leveren, når den nedbryder fedtsyre til energiproduktion. Denne proces sker enten ved ubehandlet sukkersyge, eller ved et lavt kalorieindtag. Umiddelbart lyder det tillokkende med denne fedtforbrænding og dermed vægttab, men hvis du udskiller for mange ketonstoffer øges syreindholdet i dit blod og urin. Et resultat af dette er, at du udskiller natrium gennem urinen. Ved natriumunderskud, kan du få væskeophobninger i kroppen, problemer med hjertet og nervesystemet.

Raw food et andet populært kostråd, kan ligeledes medføre alvorlige skader og skavanker for dit helbred. Fællesnævneren, er at disse kostråd ikke tager sigte i dig som individ og hvad der til enhver tid vil være gavnligt for dig i forhold til din fysik og dit helbred. Den rette kost kan bruges medicinsk til, at helbrede og bevare et sundt legeme og psyke.

Hel uforarbejdet mad indeholder langt flere mikronæringsstoffer, så som mineraler og vitaminer, end forarbejdet mad fra industrien. Spiser du mad som du selv har forarbejdet fra bunden, kan du også bedre kontrollere hvorledes sammensætningen er af de kalorier som du indtager. Det har stor betydning hvor dine kalorier kommer fra. Du har i din kost brug for at de kalorier som du indtager, kommer fra varierede kilder.

Lad din mad være din medicin og din medicin være din mad

Dette citat er gammelt, helt fra oldtiden, hvor den græske læge Hippokrates, fadderen for den moderne medicin, udtalte disse ord. Disse ord har ikke mistet deres betydning. Vores kostsammensætning har stor indflydelse på vores velbefindende, langt mere end hvad moderne medicin kan rette op på. I det gamle Kina sagde en kejser, ”jeg har ikke brug for en læge, giv mig en dygtig kok”.

Jeg kan give dig et eksempel på hvordan en enkelt fødevare kan virke som medicin. En fødevare som de fleste har i deres husholdning, eller i hvert fald er bekendte med, guleroden.Gulerødder kan afhjælpe følgende:

· Halsbrand: Spis en rå gulerod, tyg den langsomt og du vil mærke hvordan din halsbrand stille og roligt forsvinder

· Diaré: Spis kogte gulerødder

· Forstoppelse: Spis rå gulerødder

· Akne

· Leddegigt

· Kan fjerne knuder og beskytte mod kræft

· Natteblindhed

· Øreinfektioner

· Gavner huden

· Infektioner i fordøjelsessystemet og urinvejene

· Hoste

· Regulerer alle hormoner

· Øger mælkeproduktionen

· Styrker bindevævet – indeholder en del silicium

· Juicen fra guleroden kan bruges til lettere forbrændinger

· Hjælper på calcium metabolismen

Alle ovennævnte eksempler kan afhjælpes ved dagligt at indtage ca. 180-200g økologiske gulerødder.

Jeg vil senere fortælle dig om, hvorledes du kan lave en afbalanceret kost i det daglige. Der vil på et tidspunkt komme en e-bog, som omhandler mere detaljeret hvordan du kan bruge de enkelte madvarer til at få et bedre helbred. E-bogen vil have opskrifter og madplaner, som gør det nemmere for dig, at implementere en kost som giver dig de fordele som en sund og afbalanceret kost kan give digsmiley
  • Comments(1)//blog.aalborgakupunktur.dk/#post0